High-sensitivity metody stanovení srdečních troponinů 2009: klinický potenciál, současná praxe a přínos, perspektiva - Engliš, Miroslav; Šochman, Jan; Pudil, Radek; Franeková, Janka; Jabor, Antonín (Vnitřní lékařství, 2009)
Vyšetřování srdečních troponinů (cTn) je dnes metodou volby biomarkerů při diagnostice a stratifikaci rizika u nemocných s poškozením myokardu. Klinická praxe minulých let přesvědčivě prokázala, že v nízkých koncentracích cTn, které dosud používané metody stanovují s nevyhovující přesností, je skryt značný klinický, diagnostický i stratifikační potenciál. Nová generace metod ke stanovení cTn, tzv. high?sensitivity metody, umožňuje stanovit velmi nízké koncentrace cTn již s vyhovující analytickou přesností, a otevírá tak cestu k velmi včasné identifikaci i malých, ale často prognosticky závažných poškození myokardu. Používání high?sensitivity metod stanovení cTn je však při jejich uvádění do praxe spojeno i s určitými problémy: jejich vyšší diagnostická senzitivita pro identifikaci malých poškození myokardu je často spojena s nižší specifičností, při vyšší incidenci zvýšených koncentrací cTn je klinická symptomatologie často méně vyjádřená (overdiagnosis), výsledkem jsou vyšší nároky na dovyšetření nemocných (overcrowding), opakování analýzy a sledování trendu změn cTn. Tyto počáteční potíže nemohou nic změnit na dnes již nesporném, prokázaném přínosu high?sensitivity metod stanovení cTn, který v práci stručně uvádíme.
Keywords: nemoci srdce; Humans; biologické markery; Reagent Kits, Diagnostic; reagenční diagnostické soupravy; senzitivita a specificita; troponin; Heart Diseases; lidé; Biomarkers; Sensitivity and Specificity; Troponin