Dermatologická externa tuhá a polotuhá - Růžičková-Jarešová, Lucie (Dermatologie pro praxi, 2009)
Charakter a druh lékové formy je závislý na vlastnostech vehikula, do kterého je účinná látka vpravována. Dermatologická externa pevné a polotuhé konzistence patří k tvarově nespecifickým lékovým formám. Předepisují se zásypy, suspenze, gely, pasty, masti a krémy. Rozpouštěná látka i rozpouštědlo se udávají v hmotnostních jednotkách (v gramech). Aplikační formu volíme dle charakteru kožních projevů nebo dle požadované hloubky působení. Nevhodně aplikovaný lék ztrácí mnohdy svůj účinek, ale může také zhoršit klinický obraz. Vzhledem k množství tuhých a polotuhých přípravků budou v této kapitole sepsány recepty zásypů, tekutých pudrů a past. Krémy, masti a gely budou obsahem 3. dílu receptáře. V receptech je použito názvosloví dle platného lékopisu (např. dříve zinci oxydati = nyní zinci oxidi, dříve endiaroni = nyní cloroxini).
Keywords: dezinficiencia; dermatologické látky; prášky, zásypy, pudry; Powders; Disinfectants; antipruritika; lidé; adstringencia; antibakteriální látky; Dosage Forms; Anti-Bacterial Agents; Dermatologic Agents; suspenze; lékové formy; Suspensions; Astringents; Humans; Antipruritics