Doba úvodu a zotavení z celkové anestezie – prospektivní studie - Černý, Vladimír; Cvachovec, Karel; Ševčík, Pavel; Vítková, Kateřina; Minarčíková, Petra; Gavulová, Eva; Dostálová, Vlasta; Schreiberová, Jitka; Novotný, Tomáš; Machalová, Gabriela; Brujevič, Jan; Silová, Xenie; et al. (Anesteziologie a intenzivní medicína, 2009)
Cíl studie: Získání časových údajů o úvodu a zotavení z celkové anestezie. Typ studie: Prospektivní observační studie. Typ pracoviště: Tři velké fakultní nemocnice Materiál a metoda: Do studie byli zahrnováni pacienti podstupující plánovaný operační výkon v celkové anestezii bez předpokladu přijetí na oddělení typu ARO/JIP v období 1. 5.–30. 6. 2008. Pacienti, u kterých nedošlo k plánované extubaci po výkonu, nebyli do konečného hodnocení zařazeni. Hlavní sledované ukazatele – pohlaví, věk, ASA klasifikace, typ výkonu, způsob zajištění dýchacích cest, použitá anestetika, doba úvodu do anestezie, doba zotavení z anestezie. Výsledky: Analyzovány údaje od 1300 pacientů, průměrný věk 44 let. Opioidy a izofluran byly nejčastější součástí celkové anestezie – 1095 pacientů (84 %), respektive 971 pacientů (75 %), nedepolarizující relaxancia (NMBA) byla použita u 770 pacientů (59 %). Tracheální intubace byla užita u 65 % anestezií, laryngeální maska v 29 %. Průměrná doba úvodu do anestezie byla 9 minut (CI 95% 8,7–9,7, rozmezí 1–100), průměrná doba trvání anestezie byla 91 minut (CI 95% 87–94, rozmezí 3–690), průměrná doba zotavení z anestezie byla 3 minuty (CI 95% 2,9–3,2, rozmezí 0–35). Pacienti s podanými NMBA měli statisticky významnou delší průměrnou dobu zotavení ve srovnání s pacienty bez použití NMBA (3,5 minuta, CI 95% 3,3–3,7, respektive 2,4 minuta, CI 95% 2,2–2,6; p < 0,001). Doba anestezie korelovala s dobou zotavení (korelační koeficient = 0,114; p < 0,001). Závěr: Průměrná doba úvodu do anestezie byla 9 minut, průměrná doba zotavení z anestezie byla 3 minuty, výsledky jsou srovnatelné s údaji ze zahraničních prací. Mezi hlavní faktory prodlužující dobu zotavení patřilo použití midazolamu, použití nedepolarizujících svalových relaxancií a tracheální intubace. S délkou operace se prodlužuje doba zotavení z anestezie.
Keywords: Anesthesia Recovery Period; Anesthesia, General; Financing, Organized; probouzení z anestezie; celková anestezie; lidé; financování organizované; Humans; Anesthetics, General; anestetika celková