Ambulantní flebektomie u trombofilních pacientů - Horáková, Magdalena Anna; Křížková, Věra; Kočová, Jitka (Praktický lékař, 2009)
U dvou skupin pacientů, u kterých byla provedena ambulantní flebektomie safénového komplexu, jsme hodnotili výskyt sterilní zánětlivé reakce povrchového a hlubokého žilního řečiště a výskyt embolie. Histologické vyšetření jsme zaměřili na vyšetření safén u trombofilních pacientů. V první skupině (n=593) byla pracovní neschopnost vystavena pouze u poloviny pacientů. V této skupině jsme u 35 pacientů zaznamenali výskyt sterilní zánětlivé reakce v oblasti třísla. Jednalo se o pacienty bez pracovní neschopnosti, kteří v zaměstnání nemohli dodržovat správnou rekonvalescenci. Ve druhé skupině pacientů (n=565), kde všem byla vystavena neschopnost, jsme neměli žádnou komplikaci. Jelikož se vyšetření trombofilního stavu rutinně nedělá a klinicky se trombofilie od obrazu chronické žilní insuficience bez trombofilie neliší, je třeba respektovat 14 dní trvající fázi hojení se změnami proteinů akutní fáze v krvi. Z toho vyplývá doporučení, aby po flebektomii kmenových safén pracovní neschopnost trvala dva týdny. Ambulantní flebektomie je u trombofilie metoda bezpečná, bez rizika embolie. Pacienty není třeba heparinizovat. Trombofilní pacienti mají ve srovnání s ostatními výraznější poškození cévní stěny.
Keywords: Peer Review, Health Care; Retrospective Studies; žilní trombóza; výsledek terapie; retrospektivní studie; trombofilie; Humans; Venous Thrombosis; lidé; venostomie; posudkové řízení ve zdravotní péči; Venous Cutdown; histologie srovnávací; Treatment Outcome; ambulantní péče; Thrombophilia; posuzování zdravotní způsobilosti; Histology, Comparative; Work Capacity Evaluation; Ambulatory Care