Problematika pooperačního pahýlu u pacientů s transtibiální amputací pohledem fyzioterapeuta, biomechanika a protetika - Kozáková, Dagmar; Janura, Miroslav; Rosický, Jiří (Rehabilitace a fyzikální lékařství, 2009)
Základním úkolem pro dosažení plnohodnotného života u pacientů po amputaci dolní končetiny je snaha o včasné vybavení protézou a o vytvoření podmínek pro časnou mobilizaci. Pro jeho realizaci je nutná vzájemná spolupráce odborníků z různých oblastí. Cílem komplexní terapie pooperačního pahýlu je podpora hojení rány, redukce otoku a formování pahýlu. Nutná je správná volba pooperační fixace, kompresní terapie a využití dalších technik kinezioterapie. Při výběru protézy musí volba jednotlivých komponent a jejich nastavení splňovat funkční nároky uživatele, minimalizovat substituční mechanismy a zaručovat ekonomičnost pohybu a estetický vzhled protézy.
Keywords: péče o kůži; Skin Care; kompresivní punčochy; techniky fyzikální terapie; Amputation Stumps; protetické prostředky; pahýl po amputaci; kineziologie aplikovaná; Wound Healing; lidé; postura těla; Physical Therapy Modalities; Kinesiology, Applied; pooperační komplikace; biomechanika; Postoperative Complications; Orthotic Devices; Posture; hojení ran; Stockings, Compression; Biomechanical Phenomena; Humans