Komplex exstrofie-epispadie: závažná vrozená vývojová vada močové soustavy - Novák, Ivo; Broďák, Miloš; Stefan, Hvězdoslav (Urologie pro praxi, 2009)
Vrozené anomálie močové soustavy se řadí svojí četností hned na druhé místo za anomálie kardiovaskulární. Jednou z nejzávažnějších vrozených vad uropoetického sytému je komplex exstrofie-epispadie. V článku jsou probrány možné příčiny a diagnostika vady. Podrobněji probírány možnosti léčby, komplikace spojené s vadou a její léčbou a dlouhodobá prognóza postižených touto závažnou anomálií.
Keywords: urogenitální chirurgické výkony; epispadie; Urologic Surgical Procedures, Male; Child; Urogenital Abnormalities; Bladder Exstrophy; ekstrofie močového měchýře; Epispadias; přehledy; urologické chirurgické výkony u mužů; urogenitální abnormality; dítě; lidé; Urogenital Surgical Procedures; Humans; Review