Erektilní dysfunkce po operacích v malé pánvi. Současné možnosti léčby - rehabilitace penisu - Sutorý, Martin (Urologie pro praxi, 2009)
Poškození neurovaskulárních struktur při pánevních operacích je příčinou okamžité ztráty zejména reflexní noční erekce. To vede k poklesu průměrné tenze pO2, rychlému rozvoji ireverzibilních vibroproduktivních pochodů s následným vznikem venózního úniku, který i po reinervaci fixuje erektilní dysfunkci. „Rehabilitace penisu“, pro kterou zatím nejsou stanovena pevná pravidla, má za cíl udržet oxygenaci tkání penisu, než dojde k nástupu spontánní erekce. Za základ terapie je zatím považováno podávání inhibitorů 5-fosfodiesterázy (iPDE5). Intrakavernózně aplikované prostaglandiny E1 (PGE1) jsou alternativou nebo nutností u pacientů s úplnou denervací. Současné podávání statinů (Atorvastatin) snižuje náklady rehabilitace. Navzdory předpokladům a povzbudivým prvním referencím o rehabilitaci penisu jsou skutečné obecně přijatelné vědecké důkazy o její prospěšnosti zatím nevelké.
Keywords: Pelvis; Phosphodiesterase Inhibitors; chirurgie operační; Impotence, Vasculogenic; inhibitory fosfodiesteras; sildenafil; lidé; vaskulogenní impotence; mužské pohlaví; Erectile Dysfunction; Male; Cell Hypoxia; Surgical Procedures, Operative; erektilní dysfunkce; hypoxie buňky; pánev; Humans