Nové poznatky o léčbě osteoporózy - Michalská, Dana (Interní medicína pro praxi, 2009)
K osteoporotickým zlomeninám dochází v důsledku změn objemu kostní hmoty a jejího složení a/nebo zhoršené kvality. Ve většině případů je příčinou nerovnováha mezi kostní resorpcí a novotvorbou během remodelačního cyklu. Léčebná intervence zahrnuje buď snížení kostní resorpce (antiresorpční léčba), a/nebo zvýšení novotvorby kosti (anabolická léčba). Léčebné zásahy jsou však komplikovány spřažením mezi kostní resorpcí a novotvorbou během remodelace kosti, což vede k potlačení novotvorby kosti u pacientů léčených antiresorpční léčbou. Pochopení regulačních mechanizmů kostní novotvorby a resorpce přináší nové možnosti léčby osteoporózy. Spektrum nových perspektivních léků je široké – od inovace dosavadních látek se zlepšenými účinky (SERM, kalcitonin), přes ovlivnění metabolizmu osteoklastů (inhibitory katepsinu K, denosumab) a transdukčních dějů v osteoblastech (Wnt signalizace, protilátka proti sklerostinu).
Keywords: Diphosphonates; protein PEBP2alfaA; parathormon; osteoporóza; Denosumab; monoklonální protilátky; bazedoxifen; ženské pohlaví; lidé; proteiny Wnt; kathepsiny; raloxifen hydrochlorid; sklerostin; bisfosfonáty; Wnt Proteins; lasofoxifen; Raloxifene Hydrochloride; Selective Estrogen Receptor Modulators; denosumab; Humans; Core Binding Factor Alpha 1 Subunit; Cathepsins; Parathyroid Hormone; Female; selektivní modulátory estrogenních receptorů; kalcitonin; Antibodies, Monoclonal; Calcitonin; Osteoporosis