Vývoj a implementace laparoskopické simulace na zvířecím modelu v rámci urologických tréninkových programů - Peterson, Andrew C (Urologické listy, 2009)
Cíl: ACMGE (Accreditation Council for Graduate Medical Education) v USA a Calmanova zpráva v Evropě ukončily tradici dlouhých hodin praxe pro začínající lékaře. Jedním z důsledků tohoto opatření je skutečnost, že lékaři si musejí osvojit chirurgickou zručnost mimo operační sál, v simulovaném prostředí. V tomto článku uvádíme přehled současného postavení chirurgické simulace při vzdělávání lékařů. Zabýváme se mimo jiné artificiálními simulátory, počítačovými simulátory, simulátory využívajícími virtuální realitu a simulací na zvířecím modelu. Navrhujeme implementaci výukového plánu sestaveného na základě kombinovaného užívání artificiálních, počítačových a zvířecích modelů. Dále popisujeme užívání zvířecích modelů, které rozšiřují možnosti chirurgické simulace v rámci rezidentských výukových programů. Výsledky: Tento progresivní přístup nabízí řadu možností pro hodnocení zručnosti a dovedností rezidentů a monitorování jejich pokroku v průběhu rezidentského programu. Naše údaje jasně prokazují, že rezidenti dosáhli během našeho výukového plánu významných zlepšení. Starší a zkušenější rezidenti dosahují ve všech doménách "360 ®hodnocení" lepších skóre (s hodnocením "předčí očekávání") než mladší rezidenti (s hodnocením "splňuje očekávání"). Zkušenějším rezidentům trvá laparoskopická nefrektomie v průměru 188 min, méně zkušeným 288 min (všechny fáze výkonu provádějí déle, bez signifikantního zlepšení v jakékoli z částí operace). Závěr: V oblastech jako jsou letecký průmysl, armáda nebo atletika se simulační programy běžně využívají a rovněž v medicíně sílí tendence vylepšit vzdělávací programy za pomocí simulace. Simulátory mohou umožnit lékařům rychlejší posun v rámci učební křivky před tím, než si výkon "vyzkoušejí" na skutečném pacientovi. Simulační programy nám mohou rovněž pomoci lépe pochopit princip, jakým si lékaři osvojují svou zručnost, a tak efektivněji vzdělávat další generace operatérů.
Keywords: studium lékařství specializační postgraduální; urologické chirurgické výkony; Spojené státy americké; Curriculum; Humans; laparoskopie; Urologic Surgical Procedures; studenti; Computer Simulation; kurikulum; Education, Medical, Continuing; Education, Medical, Graduate; lidé; modely u zvířat; vyučovací postupy; United States; odborný výcvik; Educational Technology; počítačová simulace; kontinuální vzdělávání lékařů; Laparoscopy; Models, Animal; Students; Preceptorship