Dráždivý tračník a jeho léčba - Ehrmann, Jiří (Causa subita, 2009)
Dráždivý tračník patří mezi nejčastější funkční poruchy trávicího traktu, pro které přichází k praktickému lékaři nebo specialistovi více než 20 % nemocných. Dnes se doporučuje jeho diagnostika podle Římských kritérií III. Léčba je zaměřena na snížení viscerální hyperalgezie, průjmu nebo zácpy a na ovlivnění anxiety a depresivních stavů. Průlomovým lékem a lékem první volby je sulprid (Prosulpin 50mg), který podáváme 3krát denně 1–2 tablety.
Keywords: terminologie jako téma; Terminology as Topic; feces; diferenciální diagnóza; Humans; Drug Therapy; Irritable Bowel Syndrome; pacienti; Psychotropic Drugs; psychotropní léky; farmakoterapie; Diagnosis, Differential; lidé; gastrointestinální nemoci; dietoterapie; Feces; Laxatives; Patients; Diet Therapy; syndrom dráždivého tračníku; Gastrointestinal Diseases; projímadla