Extracranial schwannoma of the hypoglossal nerve - a case report - Kanta, Martin; Ehler, Edvard; Habalová, Jiřina; Klzo, Ludovít (Česká a slovenská neurologie a neurochirurgie, 2009)
Výchozí problém: Autoři popisují vzácný případ extrakraniálně lokalizovaného schwannomu podjazykového nervu (CN XII). Popis případu: Kazuistika s přehledem literatury zdůrazňující možnost iatrogenní léze podjazykového nervu. Nejprve byla na otorinolaryngologickém oddělením provedena biopsie tumoru, která však vedla k iatrogennímu přerušení dosud plně funkčního podjazykového nervu. Tumor byl pak kompletně odstraněn při následné operaci na neurochirurgické klinice. Závěr: V případech nejasného zduření na krku je nezbytné provést nejprve řádné MR vyšetření před plánovanou chirurgickou revizí, aby se zabránilo iatrogennímu poranění nervu.
Keywords: neurilemom; mužské pohlaví; dospělí; Hypoglossal Nerve; Adult; nádory kraniálních nervů; Neurilemmoma; Otorhinolaryngologic Surgical Procedures; Iatrogenic Disease; Male; Magnetic Resonance Imaging; lidé; Cranial Nerve Neoplasms; Humans; iatrogenní nemoci; otorinolaryngologické chirurgické výkony; magnetická rezonanční tomografie; nervus hypoglossus