Prognóza žen s mikrometastázou karcinomu prsu v sentinelové uzlině - Strnad, Pavel; Rob, Lukáš; Škapa, Petr; Stankušová, Hana; Michalová, Kateřina (Praktická gynekologie, 2009)
Zavedení biopsie sentinelové uzliny do rutinní praxe a zlepšení metodik histopatologického a imunohistochemického vyšetření je spojeno s vyšší frekvencí detekovaných mikrometastáz. V současné době není jednotný názor na klinický význam těchto mikrometastáz, publikované studie o vztahu mezi přítomností mikrometastázy a průběhem onemocnění přinášejí rozdílné výsledky. Cílem práce bylo vyhodnocení vlivu mikrometastáz karcinomu prsu v sentinelové uzlině k průběhu onemocnění. Retrospektivně bylo vyšetřeno 89 sentinelových uzlin s negativním nálezem za období od ledna 2000 do prosince 2006. Tkáňové bločky uzlin byly sériově vyšetřeny metodou hematoxylin-eosinem a imunohistochemicky. Dále bylo vyhodnoceno dalších 13 případů mikrometastatického postižení sentinelových uzlin ze stejného období, které bylo nalezeno již při zpracování uzliny v průběhu operace metodou "zmrazeného řezu". U 69 žen s negativním nálezem v sentinelové uzlině a u 33 žen s mikrometastázou byl vyhodnocen průběh onemocnění. Průměrná délka sledování žen byla 46 měsíců (12-96 měsíců). V původně negativním souboru sentinelových uzlin bylo sériovým vyšetřením a imunohistochemicky nalezeno 20 případů (22,5 %) mikrometastáz. Ve skupině 69 žen s negativním nálezem (N0) došlo v 10 případech k vývoji recidivy nádoru (14,5 %) a ve skupině 33 žen s mikrometastázou (Nmic) nastala recidiva ve 3 případech (9,1 %). Ve skupině N0 jsme pozorovali dvě regionální recidivy a čtyři úmrtí, ze kterých však tři úmrtí nesouvisela se základním onemocněním. Ve skupině Nmic došlo k jedné regionální recidivě s úmrtím následkem generalizace nemoci. V naší práci nebyl prokázán vztah mezi přítomností mikrometastázy a horší prognózou nemoci.
Keywords: financování organizované; prognóza; Prognosis; Lymph Nodes; Financing, Organized; nádory prsu; lymfatické uzliny; lidé; Female; Breast Neoplasms; Lymphatic Metastasis; lymfatické metastázy; ženské pohlaví; Humans