Inhibitory protonové pumpy: vlastnosti, použití a interakce - staré téma v novém plášti? - Martínek, Jan (Remedia, 2009)
Zavedení inhibitorů protonové pumpy (IPP) do klinické praxe významně ovlivnilo léčbu gastroezofageálního refluxu, infekce H. pylori a peptického vředu. V současné době je na trhu k dispozici pět inhibitorů protonové pumpy: omeprazol a jeho izomerická forma esomeprazol, pantoprazol, lansoprazol a rabeprazol (v ČR pouze omeprazol, pantoprazol a lansoprazol). Rozdíly mezi jednotlivými IPP spočívají v mechanismu účinku, farmakokinetice, nežádoucích účincích a v interakcích s ostatními farmaky. Z hlediska klinické praxe jsou však rozdíly mezi IPP používanými u nás minimální.
Keywords: Peptic Ulcer; peptický vřed; Cytochrome P-450 CYP3A; Ticlopidine; H(+)-K(+)-Exchanging ATPase; lékové interakce; Drug Interactions; Proton Pump Inhibitors; lidé; inhibitory protonové pumpy; cytochrom P-450 CYP3A; infekce vyvolané Helicobacter pylori; H(+)-K(+)-ATPasa; warfarin; tiklopidin; Omeprazole; Warfarin; Helicobacter Infections; omeprazol; Humans