Vzťah faktorov sociálnej inteligencie, normatívnych očakávaní a vnímanej dostupnosti k výskytu užívania legálnych návykových látok medzi dospievajúcimi - Orosová, Oľga; Gajdošová, Beáta (Adiktologie, 2009)
VÝCHODISKA: Faktory individuálneho, intrapersonálneho, interpersonálneho a sociálneho charakteru majú vzťah k užívaniu návykových látok. Pre rozvoj efektívnych stratégií prevencie je dôležité analyzovať rodové zvláštnosti vzťahu rizikových/protektívnych faktorov k užívaniu jednotlivých návykových látok CIEĽ: Skúmať vzťah faktorov sociálnej inteligencie (spracovávanie sociálnych informácií, sociálne spôsobilosti, sociálne uvedomenie), normatívnych očakávaní a vnímanej dostupnosti k fajčeniu tabakových cigariet/konzumácii alkoholu dospievajúcich chlapcov a dievčat. METÓDY: The Tromso Social Intelligence Scale. Dotazník obsahuje otázky zamerané na skúmanie normatívnych očakávaní, vnímanej dostupnosti a užívania legálnych návykových látor (fajčenie tabakových cigariet, konzumácia alkoholu). VÝSKUMNÁ VZORKA: 3725 dospievajúcich; 51 % dievčat, priemerný vek 14,3; SD = 0,65. VÝSLEDKY: Bola zistená vyššia úroveň sociálnych spôsobilostí vo vzťahu k fajčeniu chlapcov a konzumácii alkoholú dievčatami; bola zistená nižšia úroveň spracovávania sociálnych informácií vo vzťahu k fajčeniu chlapcov; nižšia íroveň sociálnej vnímavostí vo vzťahu ku konzumácii alkoholu chlapcami. Vyššia úroveň normatívnych očakávaní a dostupnosti f é fajčenia a konzumácie alkoholu bola zistená vo vzťahu k fajčeniu tabakových cigariet a konzumácii alkoholu dospievajúcimi s výnimkou nepotvrdeného vzťahu normatívnych očakaváni k fajčeniu tabakových cigariet dievčatami. ZÁVERY: Výsledky prispievajú k poznaniu dôležitosti rozvoja kognitívnych spôsobilostí chlapcov, práce s normatívnymi očakávaniami a dôležitosti znižovania dostupnosti fajčenia tabakových cigariet a konzumácie alkoholu v prevencii užívania legálnych návykových látok medzi dospievajúcimi.
Keywords: sociální konformita; Humans; Alcohol Drinking; pití alkoholu; Female; financování organizované; Financing, Organized; lidé; sociální žádoucnost; Slovakia; Slovenská republika; Social Conformity; Social Desirability; ženské pohlaví; sociální identifikace; Male; Adolescent; Social Identification; Smoking; mužské pohlaví; kouření; mladiství