Prognostické faktory úspěšnosti extrakorporální litotrypse - Fógel, Kamil; Hanuš, Tomáš; Novák, Květoslav (Praktický lékař, 2009)
Extrakorporální litotrypse (Extracorporeal Shock Wave Lithotripsy, ESWL) od jejího uvedení do urologické praxe v roce 1980 zcela změnila tehdejší invazivní léčebné postupy u pacientů s urolitiázou. Až 90 % pacientů s urolitiázou je v dnešní době léčených pomocí ESWL. Z množstva publikovaných prací o této metodě lze extrahovat a identifikovat některé významné faktory ovlivňující léčebný výsledek a na tyto prognostické faktory myslet v klinických indikacích. Cílem této práce je poukázat na existenci a význam nejdůležitějších faktorů ovlivňujících výsledky ESWL. Důraz byl kladen zejména na faktory na straně pacienta (lokalizace konkrementu v močových cestách, velikost a počet konkrementů, hodnota denzity konkrementu při počítačové tomografii, chemické složení, vzdálenost konkrementu od kůže pacienta, body mass index (BMI), přítomnost stentu, věk, vrozené a získané anomálie ledvin a močových cest, použití medikamentózní expulzní terapie) a faktory na straně přístroje a jeho obsluhy (frekvence rázové vlny, typ a konstrukce litotryptoru, přítomnosti bublin v kontaktním médiu, anestezie a zkušeností operatéra)
Keywords: Outcome and Process Assessment, Health Care; lidé; Lithotripsy; výběr pacientů; Urolithiasis; výsledky a postupy - zhodnocení (zdravotní péče); Patient Selection; litotripse; urolitiáza; Humans