Nové poznatky o idiopatickej pľucnej fibróze - Frankel, Stephen K; Schwarz, Marvin I (Current Opinion in Pulmonary Medicine. České a slovenské vyd., 2009)
Účel prehľadu Cieľom tohto prehľadového článku je vyzdvihnúť posledné úspechy a pohľad na prirodzený vývoj, anamnézu, diagnózu a liečbu idiopatickej pľúcnej fibrózy (IPF) a uviesť ich do súvislostí. Nové poznatky Aj keď diagnóza IPF zostáva stále veľmi náročná, rozvoj praktických možností a pokročilých technológií neustále zvyšujú diagnostickú presnosť. V prirodzenom vývoji IPF sa stále väčší význam kladie na poznanie sprievodnej pľúcnej hypertenzie a akútnych exacerbácií základného ochorenia. Významnou úlohou zostáva tiež riešenie IPF; napriek tomu, že posledné výskumy s novými prípravkami v liečbe IPF priniesli nepriaznivé výsledky, najmenej jeden z týchto výskumov má významný prínos pre prognózu spomínaného ochorenia. Súhrn Napriek tomu, že IPF zostáva naďalej diagnosticky a terapeuticky náročným ochorením aj pre najskúsenejších klinických pracovníkov, naše vedomosti o prirodzenom vývoji tohto ochorenia, diagnostickej presnosti a liečebných postupoch zaznamenávajú neustály pokrok.
Keywords: počítačová rentgenová tomografie; Biopsy; Humans; diferenciální diagnóza; oxygenoterapie; rizikové faktory; Exercise Therapy; Venous Thromboembolism; věkové faktory; Diagnosis, Differential; lidé; Hypertension, Pulmonary; biopsie; žilní tromboembolie; Oxygen Inhalation Therapy; plicní hypertenze; Tomography, X-Ray Computed; prognóza; incidence; Incidence; Prognosis; Age Factors; Smoking; míra přežití; terapie cvičením; kouření; idiopatická plicní fibróza; Idiopathic Pulmonary Fibrosis; Risk Factors; Survival Rate