Preventivní strategie v přípravě lékařů - Králová, Jaroslava; Hansmanová, Lenka; Papeš, Zdeněk (Zdravotnictví v České republice, 2009)
Společenské změny ovlivňují výkon lékařské profese. Lékaři tlaky na změny statusu vnímají a vyžadují, aby školy ve svých studijních programech tyto změny akceptovaly. Projekt EU „Systém psychosociální prevence pro studenty všeobecného lékařství“ realizovaný v rámci LF UP v Olomouci, na tyto výzvy reaguje. Staví na informacích získaných výzkumnými šetřeními realizovanými v letech 2003 – 2008 s cílem zjistit názory studentů na to, jak je studium vybavuje pro lékařskou profesi, jejich představy o obsahu role lékaře a jejich obavy ve vztahu s nástupem do zaměstnání. V rámci projektu bylo vytvořeno a ověřeno pět vzdělávacích modulů vztahující se k psychosociálním preventivním strategiím podporujícím zvýšení kvality života v roli lékaře.
Keywords: Faculty, Medical; kvalita života; sociální psychologie; Quality of Life; pracovní uspokojení; Česká republika; vzdělávání odborné; Curriculum; Education, Professional; role lékaře; výzkumný projekt; akademický sbor lékařské fakulty; Education, Medical; Czech Republic; Physician's Role; lidé; Psychology, Social; Research Design; Humans; studium lékařství; Job Satisfaction; kurikulum