Monitoring prevalencie Streptococcus pneumoniae v rôznych kolektívoch - Feiková, Soňa; Maďarová, Lucia; Sirági, Peter; Klement, Cyril; Hupková, Helena; Frčová, Beáta; Dluholucký, Svetozár (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2009)
Cieľ: Monitoring prítomnosti Streptococcus pneumoniae v nosohltane osôb rôznych vekových skupín v Banskej Bystrici, Slovensko, predovšetkým v detských kolektívoch. Porovnanie výskytu pneumokokov pred a po vakcinácii heptavalentnou konjugovanou vakcínou. Sérotypizácia izolovaných pneumokokov a genetická typizácia pulznou elektroforézou. Metódy: Na detekciu S. pneumoniae vo výteroch z nosohltana bola použitá klasická kultivácia na krvnom agare. Sérotypizácia pneumokokov bola robená pomocou štandardnej Quellungovej reakcie. Detekcia DNA S. pneumoniae bola vykonávaná použitím komerčnej PCR diagnostickej súpravy. Pulzná elektroforéza bola robená modifikovaným postupom podľa viacerých zdrojov. Výsledky: Výskyt pneumokokov klesá a stráca na význame so stúpajúcim vekom. V kolektívoch najmladších detí je relatívne vysoká premorenosť a podobnosť vyskytujúcich sa pneumokokov, čo potvrdzuje ich prenos medzi deťmi navzájom. Po zaočkovaní došlo k zmene v zastúpení jednotlivých sérotypov pneumokoka s výskytom menej nebezpečných sérotypov, aj keď celkový záchyt nebol relevatne nižší. Záver: Monitoring výskytu a typov S. pneumoniae v populácii je dôležitý z hľadiska variability tohto organizmu s ohľadom na možné zmeny v dôsledku očkovania.
Keywords: nazofarynx; školy; dospělí; Pneumococcal Vaccines; infekce získané v komunitě; diagnostické techniky molekulární; předškolní dítě; Humans; Polymerase Chain Reaction; Prevalence; Molecular Diagnostic Techniques; Specimen Handling; odběr biologického vzorku; Slovakia; pneumokokové infekce; pneumokokové vakcíny; zařízení denní péče pro děti; Slovenská republika; Serotyping; Electrophoresis, Gel, Pulsed-Field; séroepidemiologické studie; sérotypizace; Child, Preschool; Streptococcus pneumoniae; Adult; Pneumococcal Infections; pulzní gelová elektroforéza; polymerázová řetězová reakce; Schools; Seroepidemiologic Studies; Community-Acquired Infections; lidé; prevalence; Child Day Care Centers; dítě; Child; Aged; senioři; Nasopharynx