Ehrlichióza/Anaplazmóza - Kalinová, Zuzana; Čisláková, Lýdia; Halánová, Monika (Klinická mikrobiologie a infekční lékařství, 2009)
Ehrlichióza a anaplazmóza sú zoonózy zapríčinené baktériami z čeľade AnapJasmataceae, kde patria druhy patogénne pre ľudí aj zvieratá. Pre človeka sú patogénne Ehrhchia chaffeensis, pôvodca ľudskej monocytárnej ehrhchiózy (human monocytic ehrlichiosis HME), Anaplasma phagocytophilum, pôvodca ľudskej granulocytárnej ehrlichiózy (anaplazmózy) (human granulocytic anaplasmosis HGA), E. ewingii - granulocytotropická ehrlichia a Neorickettsia sennetsu ďalšia monocytotropická ehrlichia. Ehrlichie sú malé, gram negatívne, obligátne intracelulárne baktérie. Replikujú sa v cytoplazmatických vakuolách hostiteľských buniek, predovšetkým v granulocytoch a monocytoch, v ktorých vytvárajú mikrokolónie, takzvané moruly. Ehrlichie sú prenášané po aktívnom kontakte s infikovaným kliešťom. V USA sú ako vektory známe kliešte Amblyomma americanum, Ixodes scapularis a Ixodes pacificus. V Európe je primárnym vektorom Ixodes ricinus. Prameňom nákazy v Európe môžu byť hlodavce, jelene, srnce, líšky, hovädzí dobytok, ovce, kozy, kone, psy a pravdepodobne aj ďalšie zvieratá. V USA sú to najčastejšie myš bielonohá Peromyscus leucopus a jeleník bielochvostý OdocoiJeus virginianus. Ochorenie sa u človeka prejavuje nešpecifickými príznakmi pripomínajúce chrípku. Laboratórna diagnostika sa najčastejšie opiera o dôkaz protilátok nepriamou imunofluorescenciou (IFA) a o detekciu DNA polymerázovou reťazovou reakciou (PCR), alebo o mikroskopický dôkaz (farbenie krvného náteru podľa Giemsu - nález morúl v granulocytoch alebo monocytoch). V terapii je účinný doxycyklín. Najlepšou prevenciou ochorenia je ochrana pred kliešťom.
Keywords: Ticks; Humans; anaplasmóza; lidé; Anaplasmosis; financování organizované; antibakteriální látky; Financing, Organized; Polymerase Chain Reaction; Enzyme-Linked Immunosorbent Assay; zdroje nemoci; polymerázová řetězová reakce; infekce přenášené vektorem; Disease Reservoirs; ehrlichióza; klíšťata; ELISA; Disease Vectors; Anti-Bacterial Agents; Ehrlichiosis