Transplantace kmenových buněk krvetvorby v léčbě maligních i nemaligních onemocnění - Sedláček, Petr; Formánková, Renata; Keslová, Petra; Sumerauer, David; Starý, Jan (Vox pediatriae, 2009)
Transplantací kmenových buněk krvetvorby od zdravého rodinného či nepříbuzenského dárce z registru lze vyléčit řadu maligních i nemaligních onemocnění. Zdravé buňky nahradí chybějící, maligní či nefunkční buňky. Při hledání dárce v registrech je klíčovým parametrem znalost kombinace znaků HLA I. a II . třídy (histokompatibilní systém leukocytárních antigenů), protože neshoda dárce s příjemcem v alelách HLA systému je překážkou úspěšné transplantace. Vlastního štěpu krvetvorných buněk lze využít k překonání ireverzibilní hematologické toxicity vysokodávkované chemoterapie nádorových onemocnění, která nepostihují buňky kostní dřeně.
Keywords: Transplantation, Homologous; Immune System Diseases; aplastická anemie; homologní transplantace; lidé; nemoci imunitního systému; Hematopoietic Stem Cell Transplantation; Anemia, Aplastic; transplantace hematopoetických kmenových buněk; lymfom; Lymphoma; vrozené poruchy metabolismu; Metabolism, Inborn Errors; Humans