Anti-PM-Scl protilátky u myositid - Pleštilová, Lenka; Vencovský, Jiří (Česká revmatologie, 2009)
Anti-PM-Scl protilátky se nejčastěji vyskytují u pacientů s překryvným syndromem polymyositidy a systémové sklerózy (31%), vzácněji při samotné myositidě (8–11%), nebo systémové skleróze (2%). Jejich průkaz bývá spojen s lepší prognózou onemocnění, které obvykle dobře reaguje na léčbu nízkými až středními dávkami glukokortikoidů. PM-Scl autoantigenem je “lidský exozóm”, makromolekulární komplex 11–16 polypeptidů, který se v buněčném jadérku účastní štěpení prekurzorové rRNA a v cytoplazmě pomáhá degradovat zralou mRNA. Primární protilátková reakce proti PM-Scl komplexu je namířena proti PMScl- 100 proteinu, jehož hlavním epitopem je PM1-? peptid.
Keywords: Myositis; myozitida; financování organizované; Humans; Financing, Organized; lidé; Autoantigens; Polymyositis; polymyozitida; Autoantibodies; systémová sklerodermie; Scleroderma, Systemic; autoantigeny; autoprotilátky