Význam měření kožních teplot v diagnostice Raynaudova syndromu z vibrací - Malenka, Petr (Pracovní lékařství, 2009)
Cílem práce je poukázat na význam kožní termometrie v diagnostice sekundárního Raynaudova syndromu z vibrací. Autor porovnává kožní teploty pacientů s Raynaudovým syndromem. Pacienti byli rozděleni na skupiny 1, 2 a 3 – od nejlehčí po nejtěžší stupeň onemocnění – a kontrolní skupinu, a to nativně a v 0. a 20. minutě po chladovém testu. Ke statistickým výpočtům a srovnáním byla použita hodnota mediánu kožních teplot z osmi měřených prstů.
Keywords: stupeň závažnosti nemoci; Vibration; Raynaudova nemoc; Thermosensing; nemoci z povolání; Middle Aged; mužské pohlaví; Adult; Occupational Diseases; Raynaud Disease; pletysmografie; vnímání teploty; Humans; Plethysmography; lidé středního věku; vibrace; dospělí; Severity of Illness Index; lidé; Male