Neurosteroidy: účinné modulátory NMDA receptorů - Cais, Ondřej; Adamusová, Eva; Kořínek, Miloslav; Borovská, Jiřina; Vyklický, Ladislav (Psychiatrie (Praha, Print), 2009)
Většina excitačního synaptického přenosu v savčí centrální nervové soustavě je zprostředkována ionotropními glutamátovými receptory. NMDA receptory, tvořící jednu ze tří tříd této skupiny chemicky aktivovaných iontových kanálů, se podílejí na tvorbě paměti a procesu učení a hrají roli i v etiologii nejrůznějších neurodegenerativních onemocnění. Činnost NMDA receptoru je ovlivňována mnoha faktory, jako jsou teplota, pH nebo různé modulační látky. Patří mezi ně i neurosteroidy, deriváty progesteronu syntetizované přímo v nervové tkáni z cholesterolu nebo ze steroidních prekurzorů pocházejících z periferních zdrojů. Cílem tohoto článku je shrnout výsledky pokusů zabývajících se modulací funkce NMDA receptoru steroidními látkami. Tyto studie byly prováděny v uplynulých letech na oddělení buněčné neurofyziologie Fyziologického ústavu AV ČR, v.v.i. (http://www2.biomed.cas.cz/d331/index.html), které je součástí Centra neuropsychiatrických studií (http://www.pcp.lf3.cuni.cz/cns/).
Keywords: glutamátové receptory; Steroids; iontové kanály; kongresy jako téma; receptory N-methyl-D-aspartátu; Receptors, Glutamate; Ion Channels; financování organizované; Receptors, N-Methyl-D-Aspartate; pregnenolon; Congresses as Topic; Pregnenolone; steroidy; Financing, Organized