Vliv antagonistů noradrenergních receptorů na rozeznávání pozice pohybujícícho se objektu - Levčík, David; Klement, Daniel; Nekovářová, Tereza; Petrásek, Tomáš; Stuchlík, Aleš (Psychiatrie (Praha, Print), 2009)
Prostorová kognice je často používaný model pro výzkum paměti a učení. Behaviorální testy využívající počítačovou aparaturu umožňují snadnou modifikaci experimentu a širokou škálu prezentovaných stimulů. Vyvinuli jsme nový behaviorální test, v němž potkani pozorují pohybující se objekt a vyhodnocují jeho polohu. Během experimentu byli vyhladovělí potkani umístěni v modifikovaném Skinnerově boxu, který byl propojen s počítačem a monitorem. Pokud potkani provedli operantní odpověď (zmáčknutí páčky) ve chvíli, kdy se pohybující se objekt nacházel na monitoru v určené odměňované oblasti, bylo do krmítka v boxu doručeno několik potravinových pelet. Poté, co se potkani naučili tuto úlohu řešit, zkoumali jsme vliv antagonistů noradrenergních receptoru (αl-blokátoru prazosinu a δ-blokátoru propranololu) na řešení této úlohy. Podání prazosinu (2 a 3 mg/kg) vyvolalo snížení motorické aktivity, avšak neovlivnilo úspěšnost v operantní prostorové úloze. Propranolol v dávkách 18 a 20 mg/kg neovlivnil motorickou aktivitu a mírně narušil schopnost rozeznávat pohybující se objekt. Dávka propranololu 25 mg/kg narušila operantní chování (mačkání páčky).
Keywords: Models, Animal; Rats, Long-Evans; alfa blokátory; prazosin; Congresses as Topic; kongresy jako téma; Adrenergic alpha-Antagonists; Animals; Space Perception; zvířata; Memory; paměť; operantní podmiňování; modely u zvířat; Financing, Organized; potkani Long-Evans; vnímání prostoru; financování organizované; Conditioning, Operant; Prazosin