Postižení pacientů s neanamnestickou MCI v novém testu paměti epizodického typu - Vlček, Kamil; Laczó, Jan; Vajnerová, Olga; Ort, Michael; Vyhnálek, Martin; Hort, Jakub (Psychiatrie (Praha, Print), 2009)
Epizodická paměť a její porucha jsou jedním z ukazatelů vyšší pravděpodobnosti vývoje Alzheimerovy choroby mezi staršími zdravými lidmi a pacienty s mírnou kognitivní poruchou (MCI). Poruchy jsou definující charakteristikou pro amnestický typ MCI s paměťovými poruchami, bez jiných kognitivních problémů a se zachovanými aktivitami běžného života. Podle současných teoretických přístupů zahrnuje epizodická paměť časovou a prostorovou komponentu. Tato studie ověřovala hypotézu, že tyto dvě komponenty jsou v rozdílné míře ovlivněné nepaměťovými kognitivními funkcemi a také v rozdílné míře reflektované v současných klinických testech epizodické paměti. Použili jsme nově vyvinutý počítačový test paměti epizodického typu, rozlišující časovou a prostorovou komponentu a porovnali výsledky v tomto testu u kontrolní skupiny zdravých lidí a tří skupin pacientů s MCI: neamnestické MCI, amnestické MCI jednoa vícedoménové. Postiženi v testu byli pacienti s amnestickou MCI a překvapivě pacienti s neamnestickou MCI byli postiženi v paměti pro pořadí obrázků. Naše výsledky ukazují, že použité standardní testy epizodické paměti postrádají časovou komponentu, což můžže vézt k neschopnosti zaznamenat paměťový deficit u některých pacientů.
Keywords: Mental Recall; Humans; kongresy jako téma; neuropsychologické testy; Aged; Congresses as Topic; financování organizované; Financing, Organized; senioři; lidé; Alzheimer Disease; Alzheimerova nemoc; Memory Disorders; Regression Analysis; rozpomínání; Cognition Disorders; Neuropsychological Tests; stupeň závažnosti nemoci; Severity of Illness Index; kognitivní poruchy; poruchy paměti; regresní analýza