Retence a stabilita výsledků ortodontické léčby : změny na chrupu. Část 2 - Rabinský, Vítězslav; Kamínek, Milan (Ortodoncie, 2009)
Byly sledovány změny v poloze zubů od počátečního postavení před léčbou až po polohu zubů po retenční fázi léčby, nejméně 10 let po skončení aktivní ortodontické léčby. Měřená data byla získána ze sádrových modelu 47 pacientů v čase T1, před aktivní léčbou, T2 po aktivní ortodontické léčbě a T3 minimálně 10 let po léčbě. Bylo zjištěno signifikantní zmenšení mezišpičákové vzdálenosti, jakož i zmenšení délky i hloubky dolního zubního oblouku v čase. Stěsnávání frontálního úseku dolního zubního oblouku se v čase vyvíjí.
Keywords: Humans; Recurrence; lidé; Orthodontic Space Closure; ortodontické uzavření mezery; Dental Arch; ortodoncie korekční; recidiva; Occlusal Adjustment; Treatment Outcome; úprava zubní okluze; výsledek terapie; zubní oblouk; Orthodontics, Corrective