Lymfedémy dolních končetin po chirurgické léčbě gynekologických nádorů - Nováčková, Marta; Halaška, Michael J; Chmel, Roman; Rob, Lukáš (Gynekolog, 2009)
Lymfedém dolních končetin je možnou komplikací chirurgické léčby - lymfadenektomie - gynekologických nádorů, která významně zvyšuje pooperační morbiditu. Lymfedém se projevuje jako otok jedné či obou končetin vznikající v průběhu 12 měsíců po operaci a má tendenci přecházet do chronického stadia. Nejvyšší prevalence lymfedémů je u žen po chirurgické léčbě karcinomu vulvy a nejnižší po operacích pro karcinom ovaria. Pacientky s rizikem vzniku lymfedému mohou profitovat z podrobného poučení o příznacích časného stadia lymfedému, neboť včasná diagnostika a započetí terapie jsou nezbytnými předpoklady zlepšení kvality života.
Keywords: Lower Extremity; Lymph Node Excision; Financing, Organized; gynekologické chirurgické výkony; Gynecologic Surgical Procedures; dolní končetina; lymfadenektomie; Postoperative Complications; lidé; Female; ženské pohlaví; pooperační komplikace; lymfedém; financování organizované; Humans; Lymphedema