Úzkost, deprese, kardiovaskulární systém a EKG mapování - Paclt, Ivo; Slavíček, Jaroslav; Kitzlerová, Eva; Semerádová, Klára; Kittnar, Otomar (Současná klinická praxe, 2009)
Depresivní a úzkostné poruchy jsou rizikovým faktorem pro rozvoj kardiovaskulárních poruch. Naše výsledky získané metodou EKG mapování – diagnostický systém Cardiac 111,2 – ukazují změny u neléčených pacientů s panickými poruchami a u pacientů s depresivní poruchou v remisi, léčených tricyklickými antidepresivy. Tyto změny zahrnují tachykardii, změny parametrů DIAM max 40 (časná depolarizační fáze) a otevřený úhel QRS–STT. Závažnost těchto změn koreluje s dávkou, resp. hladinou tricyklického antidepresiva (dosulepinu) v profylaktických dávkách. Plazmatická hladina tricyklického antidepresiva koreluje se změnami QT disperse. Naše výsledky ukazují rovněž přímý vztah mezi panickou poruchou a ovlivněním parametrů EKG mapování. Výsledky svědčí pro aktivaci sympatoadrenálního systému.
Keywords: antidepresiva tricyklická; premedikace; vektorkardiografie; Comorbidity; Male; panická porucha; Dothiepin; Adult; dospělí; mužské pohlaví; deprese; Vectorcardiography; komorbidita; Antidepressive Agents, Tricyclic; Premedication; kardiovaskulární nemoci; úzkost; lidé; ženské pohlaví; Humans; dothiepin; Cardiovascular Diseases; Panic Disorder; Female; Depression; lidé středního věku; Anxiety; Middle Aged