Vícečetné jaterní abscesy v důsledku tromboflebitidy portálního řečiště - Mikoviny Kajzrlíková, Ivana; Vítek, Petr; Chalupa, Josef; Talafa, Viktor; Bolek, Karel; Chrostek, Martin (Česká a slovenská gastroenterologie a hepatologie, 2009)
Úvod. Extrahepatální obstrukce portální žíly vzniká nejčastěji u nitrobřišních zánětů, trombofilních stavů a malignit. Jednou z příčin vícečetných jaterních abscesů je pyogenní tromboflebitida v oblasti portálního řečiště s následnou embolizací infikovaných trombů do jaterních větví portální žíly. Popis případu. U 67letého pacienta přijatého pod obrazem náhlé příhody břišní byla diagnostikována trombóza v. portae s vícečetnými jaterními abscesy. Pacient byl úspěšně léčen na jednotce intenzivní péče antikoagulační terapií a antibiotiky společně s drenáží pod CT kontrolou, chirurgická intervence nebyla indikována. Stav byl zvládnut konzervativně, došlo k úpravě stavu a vymizení jaterních abscesů. Diskuse. U pacienta byla na CT vyšetření břicha popsána též divertikulóza sigmatu, proto jako etiologický faktor předpokládáme skrytě proběhlou drobnou divertikulitidu s pyleflebitidou - nádorové onemocnění či trombofilní stav zatím nebyly prokázány. Pyleflebitida je ascendentním septickým zánětem portální žíly při intraabdominální infekci. Následná trombóza v. portae je vzácná, ovšem provázená vysokou mortalitou i morbiditou. Terapií je drenáž abscesů s antibiotiky společně s antikoagulací, benefit antikoagulace převyšuje riziko případného krvácení z jícnových či žaludečních varixů. Závěr. Tento závažný stav, manifestující se v úvodu náhlou příhodou břišní, byl díky včasnému užití zobrazovacích metod a správné terapii úspěšně zvládnut konzervativně.
Keywords: inhibitory agregace trombocytů; duplexní dopplerovská ultrasonografie; Male; Abdomen, Acute; Ultrasonography, Doppler, Duplex; antibakteriální látky; vena portae; Aged; mužské pohlaví; senioři; Liver Abscess, Pyogenic; Thrombophlebitis; lidé; Anti-Bacterial Agents; Humans; tromboflebitida; akutní bolest břicha; Portal Vein; pyogenní absces jater; Platelet Aggregation Inhibitors