Klíšťová meningoencefalitida - Chmelík, Václav (Pediatrie pro praxi, 2009)
Klíšťová meningoencefalitida (KME) je onemocnění centrální nervové soustavy endemické v mnoha oblastech Evropy a Asie. Ohnisek, jež jsou rozptýlena po celém území České republiky, v poslední době přibývá zřejmě následkem změn klimatu. Infekce je výsledkem aktivity lidí a klíšťat v přírodním ohnisku. Klíšťová encefalitida probíhá u většiny nemocných ve dvou fázích. Druhá fáze je spojena s postižením centrální nervové soustavy: meningitidou, závažnější encefalitidou a méně často s encefalomyelitidou. Encefalitida a myelitida jsou spojeny s přechodnými i trvalými následky, jež výrazně ovlivňují kvalitu života nemocných. Závažnost onemocnění narůstá s věkem. Onemocnění dětí probíhá většinou poměrně mírně, ale závažný a dokonce fatální průběh nemoci byl opakovaně zaznamenán. Etiologická léčba není možná, symptomatická léčba ale musí být u mnohých nemocných značně intenzivní. Očkování proti KME efektivně chrání proti vzniku nemoci a bylo s úspěchem zavedeno do endemických zemí. Ve většině evropských zemí jsou dostupné dvě vakcíny, obě jsou bezpečné a účinné. V některých oblastech České republiky je již velká část dětí a mladistvých očkována. V těchto oblastech již pozorujeme v těchto věkových skupinách pokles počtu onemocnění.
Keywords: dospělí; meningoencefalitida; Adult; Ticks; lidé; klíšťata; dítě; Vaccination; Encephalitis, Tick-Borne; Humans; Child; vakcinace; Meningoencephalitis; klíšťová encefalitida