Konjugované vakcíny v prevenci pneumokokových onemocnění - Slíva, Jiří (Pediatrie pro praxi, 2009)
Streptococcus pneumoniae je bezesporu jedním z nejdůležitějších patogenů uplatňujících se při vzniku pneumonie, meningitid, otitid či sepse v dětském věku. V současné době jsou v prevenci využívány prakticky pouze dva druhy konjugovaných vakcín – Prevenar a Synflorix. Článek shrnuje dosud publikovaná data týkající se jejich účinnosti a bezpečnosti na základě evidence based medicine.
Keywords: předškolní dítě; Synflorix; medicína založená na důkazech; Vaccines, Conjugate; Humans; kojenec; Evidence-Based Medicine; pneumokokové vakcíny; Child, Preschool; Infant; Pneumococcal Vaccines; Prevenar; Streptococcus pneumoniae; lidé; vakcíny konjugované