Ménétrierova choroba - neobvyklá příčina zvracení - Schwarz, Jan; Sýkora, Josef; Siala, Konrad; Huml, Michal; Varvařovská, Jana; Kobr, Jiří (Pediatrie pro praxi, 2009)
Autoři předkládají kazuistiku šestnáctileté pacientky s anamnézou progredujícího zvracení a nemožnosti příjmu tuhé stravy. Laboratorní, zobrazovací a histologická vyšetření prokázala dětskou (self-limited) formu Ménétrierovy choroby. Výskyt Ménétrierovy choroby v dětském věku je velmi vzácný. Dětská forma má, na rozdíl od dospělé (chronické) formy, dobrou prognózu – spontánně odezní v průběhu několika týdnů. Autoři diskutují o možné etiologické příčině, patofyziologických mechanizmech a klinické symptomatologii u prezentované pacientky.
Keywords: ženské pohlaví; gastritida hypertrofická; Female; Gastritis, Hypertrophic; Vomiting; Humans; lidé; zvracení; Adolescent; mladiství