Prevence dětských úrazů v praxi praktických lékařů pro děti a dorost (PLDD) - Truellová, Iva (Prevence úrazů, otrav a násilí, 2009)
V ČR jsou úrazy hlavní příčinou úmrtí, hospitalizace a invalidizace dětí starších 1 roku a představují závažný zdravotnický, ekonomický a společenský problém. Mezi nejzávažnější úrazy dětí ve věku 0–19 let patří dopravní úrazy, nejčastěji se však děti zraní doma a v okolí domova. V prevenci dětských úrazů mají hrát klíčovou úlohu praktičtí lékaři pro děti a dorost (PLDD). Pro postup PLDD v úrazové prevenci dětí je nezbytná existence jednotné metodiky, která shrnuje zásadní principy úrazové prevence dětí se zaměřením na věkové kategorie, typy úrazů a rizikové faktory. Pro potřeby PLDD byly shromážděny nejdůležitější informace a postupy v oblasti úrazové prevence dle specifik věku dítěte a rizikových faktorů a byl vypracován návrh metodiky pro PLDD pro prevenci dětských úrazů, který poskytuje návod jednotného a efektivního postupu k edukaci rodičů i dětí v úrazové prevenci, k zajištění bezpečného prostředí pro děti a ke včasné identifikaci možných rizikových faktorů úrazů.
Keywords: průzkumy a dotazníky; Infant; dítě; pediatrie; primární prevence; Surveys and Questionnaires; Adolescent; Primary Prevention; lidé; Accidents; úrazy a nehody; Risk Factors; prevence úrazů; kojenec; Accident Prevention; rizikové faktory; Child; Pediatrics; mladiství; Humans