Projekt "Umíme chránit děti před úrazy?" - Rezková, Bohdana; Okrajek, Petr (Prevence úrazů, otrav a násilí, 2009)
Pilotní projekt "umíme chránit děti před úrazy?" proběhl v mateřských školách a mateřských centrech v Brně v roce 2008. Jednalo se o preventivně-úrazový projekt zaměřený na vzdělávání rodičů v ochraně dětí před úrazy a v poskytnutí první pomoci u dětí. Informace byly rodičům předávány formou přednášek a brožur. Projekt sledoval nejen cíl preventivní, ale i cíl výzkumný. V následném dotazníkovém šetření byla zhodnocena efektivita tohoto aktivního přístupu ke vzdělávání rodičů v prevenci dětských úrazů a první pomoci, byly analyzovány postoje rodičů k ochraně dětí před úrazy a informační zdroje, ze kterých rodiče čerpají znalosti k této tematice, včetně úrovně znalostí první pomoci. Zkušenosti z projektu ukazují na velmi malý spontánní zájem rodičů o tuto tematiku, nicméně rodiče, kteří se přednášek zúčastnili, hodnotili jejich přínos velice pozitivně a v dotazníkovém šetření vyjádřili zájem o další vzdělávání. Nejvýraznější efekt projektu byl prokázán u zlepšení znalostí první pomoci, nejnižší na zabezpečení domácností, což však bylo zřejmě ovlivněno poměrně krátkým hodnotícím intervalem. Nejvýznamnějším přínosem projektu je bezesporu upozornění rodičů na možnost aktivně předcházet dětským úrazům a ovlivnění jejich postojů k otázkám bezpečnosti dětí.
Keywords: First Aid; úrazy v domácnosti; programy Healthy People; Healthy People Programs; Parents; Accident Prevention; Child, Preschool; průzkumy a dotazníky; lidé; Pilot Projects; předškolní dítě; prevence úrazů; první pomoc; Surveys and Questionnaires; Accidents, Home; pilotní projekty; rodiče; Humans