Kriminální jednání a mentální retardace - Hrabětová, Jaroslava (Prevence úrazů, otrav a násilí, 2009)
Kriminální jednání a mentální retardace patří k opomíjeným tématům. Příspěvek uvádí základní klasifikaci a charakteristiky jednotlivých stupňů mentálního postižení, poukazuje na právní postavení osob s mentální retardací, jak v občanskoprávních, tak v trestněprávních vztazích, s akcentem na forenzní posuzování, a nastiňuje trestnou činnost mentálně retardovaných osob. Osoby s mentální retardací se jako pachatelé podílejí zhruba 0,5 % na celkové trestné činnosti. Pokud se mentálně retardovaní dostávají před soud, pak nejčastěji jako pachatelé násilných trestných činů. Charakter kriminálního jednání se odvíjí od hloubky mentálního postižení.
Keywords: poruchy sociálního chování; zločin; Social Behavior Disorders; Intellectual Disability; Crime; Humans; lidé; Persons with Intellectual Disabilities; mentální retardace; osoby s mentálním postižením