Vytvoření struktury databázového systému v návaznosti na systém monitoringu činnosti a rozvoje Ústavu sociální práce - Prokešová, Radka; Tržil, Milan; Drábová, Magdalena (Kontakt (České Budějovice), 2009)
Článek je zaměřen na vytvoření struktury databázového systému Ústavu sociální práce (dále jen ÚSP) v návaznosti na systém monitoringu činnosti a rozvoje ÚSP. Cílem práce je vytvoření struktury databázového systému, který bude sloužit k zaznamenávání dat potřebných pro činnost a rozvoj ÚSP. Návrh vychází z předchozí analýzy (včetně SWOT analýzy ZSF JU) a koresponduje s „Metodikou monitorování ÚSP“ (v tisku). Navržený databázový systém je v relaci s organizační strukturou a fungováním ÚSP. Do navržené databáze bude možno vkládat data získaná činností jednotlivých projektů ÚSP tak, aby bylo možno nejen monitorovat a hodnotit činnost ÚSP, ale taktéž následně provádět výzkumnou činnost v rámci výzkumných oblastí ÚSP. Následná agregace dat bude probíhat na úrovni center, výzkumných oblastí a celého ÚSP dle organizační úrovně ÚSP. Vytvoření databázového systému ÚSP je založeno na propojení dílčích databází s vazbou na monitorovací indikátory. Při návrhu databázového systému byly aplikovány jednotné principy tvorby databázových systémů. Databázový systém je koncipován tak, aby data v systému uložená byla relevantní a univerzálně využitelná. Jelikož jednotlivé záznamy v databázi jsou provázány s odpovídajícími číselníky a jsou ukládány nezávisle, je možno je libovolným způsobem agregovat, a vytvářet tak uživatelské reporty a sestavy dle potřeb projektových týmů ÚSP. Technické řešení databázového systému ÚSP bylo zvoleno na bázi intranetové/extranetové aplikace z důvodu, že jedinou podmínkou intranetové/ extranetové aplikace je webový prohlížeč, např. Internet Explorer či Mozilla Firefox. Vlastní aplikace bude vytvořena na platformě .NET v programovacím jazyce C#. Pro uložení dat je využita SQL databáze SQL server 2005/2008 Express. Vytvořený databázový systém ÚSP bude kompatibilní se stávajícími IT systémy ZSF JU. Databázového sytému ÚSP bude využíván všemi oprávněnými uživateli bez nutnosti odborné instalace a konfigurace programového vybavení na jednotlivých pracovních stanicích uživatelů.
Keywords: financování organizované; Statistics as Topic; Databases as Topic; Financing, Organized; lidé; sociální práce; statistika jako téma; databáze jako téma; Social Work; Humans