Multianalytový přístup k diagnostice srdečních chorob technologií proteinových biočipů - Vašatová, Martina; Tichý, Miloš; Horáček, Jan; Pudil, Radek; Horáková, Lucie; Palička, Vladimír (Časopis lékařů českých, 2009)
Východisko. Multianalytový přístup je doporučován pro rychlou diagnostiku a stratifikaci rizika akutního koronárního syndromu. Testovali jsme analytickou vhodnost technologie proteinových biočipů pro stanovení kardiálních markerů. Metody. Analýza kardiálních markerů: CK-MB mass, cTnI, myoglobinu, glykogen fosforylázy BB (GPBB), srdečního typu proteinu vázajícího mastné kyseliny (h-FABP) a karboanhydrázy III (CAIII) bylo provedeno systémem Evidence Investigator (Randox). Byly testovány analytické parametry soupravy Cardiac array. Výsledky získané systémem Evidence Investigator byly porovnány s hodnotami měřenými metodami na stanovení CK-MB mass a myoglobinu pro Elecsys 2010 (Roche). Markery poškození myokardu byly měřeny u 28 dárců krve, 28 pacientů s akutním infarktem myokardu a 21 pacientů po chemoterapii antracykliny (monitorování kardiotoxicity). Výsledky. Passing-Bablokova regrese ukazuje statisticky významné rozdíly ve výsledcích. Důvodem těchto odchylek je nedostatečná standardizace metod a diskrepance mezi kalibracemi. Nové analyty h-FABP a GPBB jsou slibnými časnými markery akutního infarktu myokardu a diagnostická sensitivita h-FABP by mohla být vyšší než u myoglobinu. Tyto markery mohou být užitečné pro monitoring kardiotoxicity antracyklinů. Závěry. Použití biočipové technologie v kardiologické diagnostice představuje výzvu do budoucna, ale bude nutná dokonalejší standardizace imunochemických metod.
Keywords: senioři; Aged, 80 and over; Middle Aged; mužské pohlaví; akutní koronární syndrom; ženské pohlaví; čipová analýza proteinů; Protein Array Analysis; Humans; senioři nad 80 let; Biomarkers; Female; Aged; biologické markery; Acute Coronary Syndrome; lidé; Male; lidé středního věku