Radioprotektivní účinek terapeutického laseru - Freitinger Skalická, Zuzana; Hon, Zdeněk; Navrátil, Leoš (Kontakt (České Budějovice), 2009)
Ionizující záření gama 60Co (kobaltu-60) používané v radioterapii patří k hlavním exogenním zdrojům volných radikálů, které mohou vést k poškození zdravých biomolekul a tkání. Volné radikály jsou charakterizovány nepárovými elektrony. V přítomnosti kyslíku se na místo nepárového elektronu okamžitě naváže molekula kyslíku a vzniká peroxylový radikál, který se snaží získat z jiné sloučeniny chybějící elektron, čímž vytváří jiný volný radikál. Tato řetězová reakce je přerušena buď vazbou dvou radikálů na sebe, nebo reakcí s antioxidantem. Po vyčerpání antioxidační ochrany klesá v buňkách poměr redukovaného a oxidovaného glutathionu jako citlivého ukazatele oxidačního stresu. Důležitá je rovněž počáteční aktivita hlavních antioxidačních enzymů – superoxiddismutázy (SOD) a glutationperoxidázy. Možnostem interakce ionizujícího a neionizujícího záření (terapeutického laseru) jsou věnovány práce mnohých zahraničních autorů – např. rozdílné rychlosti účinku samotného ionizujícího záření při současném působení ionizujícího záření a terapeutického laseru. Terapeutické lasery prokazatelně ovlivňují buněčné organely, membránové kanály, nociceptory, mediátory a cytokiny. V klinice je pak patrný efekt analgetický, protizánětlivý, imunostimulační a vliv na hojení ran. K verifikaci míry poškození organismu ionizujícím zářením a případnému radioprotektivnímu efektu laseru bylo zvoleno sledování superoxiddismutázy u myší kmene CD1, které byly ozářeny ionizujícím zářením 60Co, terapeutickým laserem a jejich vzájemnou kombinací. Superoxiddismutáza je enzym zneškodňující superoxidový radikál jeho přeměnou na molekulární kyslík a peroxid vodíku, který může být dále rozložen katalázou nebo peroxidázou. Výsledky ukázaly statisticky významný rozdíl mezi skupinou ozářenou laserem v kombinaci s gama zářením 1,5 Gy oproti ostatním skupinám. Hodnoty superoxiddismutázy byly statisticky významně snížené, což ukazuje na nižší antioxidační ochranu zkoumaného organismu.
Keywords: financování organizované; Animals; Superoxide Dismutase; Antioxidants; Radiation, Ionizing; oxidační stres; superoxiddismutasa; radioizotopy kobaltu; Free Radicals; Oxidative Stress; experimenty na zvířatech; Animal Experimentation; Mice; Cobalt Radioisotopes; myši; ionizující záření; Financing, Organized; Radiation-Protective Agents; antioxidancia; zvířata; laserová terapie; Laser Therapy; volné radikály; radioprotektivní látky