Endovaskulární léčba spontánního hemotoraxu u neurofibromatózy I. typu - Chovanec, Vendelín; Lojík, Miroslav; Koblížek, Vladimír; Vojáček, Jan; Ruta, Jiří; Renc, Ondřej (Rozhledy v chirurgii, 2009)
Autoři prezentují případ mladého muže s neurofibromatózou I. typu, u kterého vznikl spontánní levostranný hemotorax. V diagnostice měla klíčovou roli CT angiografie, protože objevila pseudoaneuryzma truncus thyreocervicalis. Tato tepna včetně vaku pseudoaneuryzmatu byla následně endovaskulárně embolizována akrylátovým lepidlem. Pacient je tři měsíce bez známek recidivy krvácení.
Keywords: Embolization, Therapeutic; Radiography, Thoracic; Hemothorax; Tomography, X-Ray Computed; hrudník; mužské pohlaví; nepravé aneurysma; Adult; neurofibromatóza 1; hemotorax; Aneurysm, False; Humans; Thorax; Neurofibromatosis 1; rentgendiagnostika hrudníku; dospělí; počítačová rentgenová tomografie; terapeutická embolizace; lidé; Male