Denzitometrické nálezy u žen užívajících gestagenní hormonální antikoncepci - Bužga, Marek; Šmajstrla, Vít; Bortlík, Ladislav; Eberová, E; Rozbroj, M; Dvořáček, Čestmír; Ledvinková, M; Měch, J; Pomahač, Roman; Fousková, Helena; Kempný, O (Česká gynekologie, 2009)
Cíl studie: Ověření vlivu gestagenní antikoncepce na kostní hmotu pomocí rentgenové osteodenzitometrie (DEXA) s přihlédnutím k výši BMI. Typ studie: Průřezová observační deskriptivní studie. Název a sídlo pracoviště: Osteologické pracoviště, NZZ Bormed Ostrava. Metodika: Do studie byly zařazeny premenopauzální ženy užívající alespoň jeden rok gestagenní HK (Depo-Provera inj.). Kostní denzita byla stanovena obvyklým způsobem (celotělový denzitometr Hologic W). Hodnoceno bylo Z-skóre na bederní páteři, celkovém femuru a krčku femuru. Výsledky a závěry: Ze 116 pacientek mělo normální kostní denzitu 58. U 58 nemocných byla kostní denzita snížena pod věkovou normu. U 11 žen bylo Z-skóre sníženo pod -2,5 SD. Byl zjištěn inverzní vztah mezi výškou BMI a denzitou kosti (BMD), a to jak mezi BMI a Z-skóre (p=0,0001), tak BMI a T-skóre (p=0,0001). Vztah mezi délkou užívání gestagenů a denzitou kosti nebyl statisticky signifikantní. Bylo zjištěno výrazné snížení BMD v korelaci s nízkým BMI pacientek. Při předepisování gestagenní kontracepce je vhodné zvažovat i možný negativní vliv na skelet, zvláště u žen s nízkým BMI.
Keywords: výsledek terapie; progestiny; Cross-Sectional Studies; úbytek kostní hmoty; denzitometrie; Musculoskeletal System; Premenopause; hodnocení léčiv; Adolescent; Osteoporosis; statistika jako téma; kontraceptiva orální hormonální; Densitometry; Age Factors; Adult; dospělí; BMI; Depo-Provera; premenopauza; osteoporóza; mladiství; Treatment Outcome; lidé; ženské pohlaví; Humans; kostní denzita; Progestins; Body Mass Index; muskuloskeletální systém; věkové faktory; průřezové studie; Bone Density; index tělesné hmotnosti; Drug Evaluation; Female; Statistics as Topic; lidé středního věku; Contraceptives, Oral, Hormonal; Middle Aged