Prenatálně vzniklé intrakraniální krvácení - diagnostika a sledování - Žižka, Zdeněk; Malkovská, Alena; Hrazdirová, Lucie; Pašková, Andrea; Sebroň, D; Fait, Tomáš; Haaková, Lucia; Calda, Pavel (Česká gynekologie, 2009)
Cíl: Práce prezentuje obtížnou prenatální diagnostiku a řešení těžkého intrakraniálního krvácení u plodu. Analýzou dostupných literárních dat, které souvisejí s touto problematikou, chceme upozornit na nutnost exaktního posouzení mozkových struktur plodu i při rutinním ultrazvukovém vyšetření v pozdním třetím trimestru. Typ studie: Kazuistika. Název a sídlo pracoviště: Gynekologicko-porodnická klinika Všeobecné fakultní nemocnice a 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy, Praha. Metodika a výsledky: Jsou prezentovány čtyři případy prenatálně vzniklého intrakraniálního krvácení. Všechny případy byly odhaleny při ultrazvukovém vyšetření ve třetím trimestru těhotenství a nález byl upřesněn pomocí nukleární magnetické rezonance. Etiologická příčina byla zjištěna pouze ve dvou případech. Poporodní sledování postižených dětí v rozsahu jednoho až dvou let věku ukazuje na velice závažnou prognózu popsaných krvácivých stavů. Závěr: Antenálně diagnostikované intrakraniální fetální krvácení je vzácnou, ale závažnou komplikací gravidity provázenou fetální a neonatální morbiditou i mortalitou. Popis a precizní obrazová dokumentace vyšetření mozkových struktur plodu má zásadní forenzní význam. Postnatální odhad stáří krvácení pomocí vyšetření mozkomíšního moku a ultrazvukových známek (echogenita léze) nemusí být vždy jednoznačné.
Keywords: Premature Birth; dospělí; plod; předčasný porod; Female; dítě; novorozenec; ultrasonografie; Adult; ženské pohlaví; prenatální diagnóza; lidé; Fetus; Infant, Newborn; novorozenec nedonošený; Intracranial Hemorrhages; těhotenství; Prenatal Diagnosis; Ultrasonography; Infant, Premature; prognóza; magnetická rezonanční spektroskopie; Ultrasonography, Prenatal; prenatální diagnostika; intrakraniální krvácení; komplikace těhotenství; Prognosis; Cesarean Section; Pregnancy Trimester, Third; Pregnancy Complications; Child; fetální intrakraniální krvácení; třetí trimestr těhotenství; Magnetic Resonance Spectroscopy; Pregnancy; ultrasonografie prenatální; císařský řez; Humans