Studium hypervirulentních komplexů Neisseria meningitidis metodami molekulární biologie a možnosti prevence jejich výskytu v České republice vakcinací - Křížová, Pavla; Kalmusová, Jitka; Musílek, Martin (Epidemiologie, mikrobiologie, imunologie, 2009)
Je prezentována stručná zpráva o výsledcích řešení projektu IGA MZ ČR, kterému byla udělena Cena ministra zdravotnictví České republiky za lékařský výzkum za rok 2008 (http://www.mzcr.cz/Odbornik/Pages/816-udeleni-ceny-ministra-zdravotnictvi-pro-rok-2008 html). Oborovými komisemi Interní grantové agentury Ministerstva zdravotnictví České republiky bylo doporučeno 16 kandidátů k udělení této ceny, vědecká rada IGA MZ ČR vybrala k jejímu udělení 5 projektů. Na prvním místě se umístil projekt řešený ve Státním zdravotním ústavu: Studium hypervirulentních komplexů Neisseria meningitidis metodami molekulární biologie a možnosti prevence jejich výskytu v České republice vakcinací. Řešitel projektu: MUDr. Pavla Křížová, CSc., odborní spolupracovníci: MUDr. Jitka Kalmusová, RNDr. Martin Musílek, Ph.D. Registrační číslo: 1A/8688-3, doba řešení: 2005 – 2007. Ceny udělil ministr zdravotnictví MUDr. Tomáš Julínek, MBA dne 15.12.2008 u příležitosti výročí narození J.E.Purkyně.
Keywords: sérotypizace; faktory virulence; diagnostické techniky molekulární; Meningococcal Vaccines; Molecular Diagnostic Techniques; Serotyping; Financing, Organized; lidé; financování organizované; vakcíny konjugované; meningokokové vakcíny; Meningitis, Meningococcal; Virulence Factors; meningokoková meningitida; Neisseria meningitidis; Humans; Vaccines, Conjugate