Karcinom prsu u žen v pokročilém věku - Büchler, Tomáš; Hornová, Jana; Kordíková, Drahomíra; Donátová, Zuzana; Kubánková, Petra; Voršilková, Eva; Foldyna, Martin; Abrahámová, Jitka (Praktický lékař, 2010)
Asi 20 % pacientek s karcinomem prsu je diagnostikováno ve věku 75 let a více a procento pacientek diagnostikovaných po 80. roce života v posledních 30 letech mírně narůstá. V naší studii jsme analyzovali vzorek 99 pacientek s karcinomem prsu diagnostikovaným po 75. roce života. Naše výsledky poukazují na velmi vysoký podíl starších pacientek s lokálně pokročilým karcinomem prsu již v době diagnózy. Relativně šetrná, neradikální onkologická terapie může v těchto případech vést k relativně dlouhému přežití a nízké specifické mortalitě. Pro tuto skupinu pacientek není v současnosti dostupný mamografický screening, což v kombinaci s nedostatečnou informovaností o příznacích karcinomu prsu a častou nízkou ochotou tyto příznaky řešit vede k vysokému procentu případů zachycených v pozdních stádiích a spojených s vysokou morbiditou a snížením kvality života.
Keywords: Aged, 80 and over; nádory prsu; Female; Aged; senioři nad 80 let; Neoplasm Staging; Breast Neoplasms; staging nádorů; Humans; ženské pohlaví; senioři; lidé