Zhodnocení ústní hygieny ortodontických pacientů - Římská, Martina; Malotová, Dagmar; Nováková, Květoslava; Špidlen, Miloš (Ortodoncie, 2010)
Ortodontická léčba fixním aparátem umožňuje pacientovi funkční i estetické zlepšení stavu chrupu, ale její průběh a výsledek může být negativné ovlivnén nedodržováním dostatečné ústní hygieny. Tato studie je zaměřena na sledování a hodnocení ústní hygieny pacientů s fixními aparáty a na srovnání zjišténých výsledků s kontrolní skupinou pacientů bez fixního aparátu. Z výsledků práce vyplývá, že nošení fixních aparátů ztěžuje provedení kvalitní ústní hygieny. Byla zjišténa vyšší kumulace plaku, především na vestibulárních ploškách zubů, zvýšená krvácivost dásní, a také vyšší průměrné hodnoty plakového indexu. Sledovaná kvantita Streptococcus mutans a Lactobacilus species ve stimulované slině však neukázala větší rozdíly u obou skupin. Lze proto usuzovat, že ortodontická léčba fixním aparátem nemá přímý vliv na kazivost chrupu.
Keywords: Dental Plaque; Humans; Orthodontics, Corrective; Child; zubní plak; lidé; Saliva; Lactobacillus; dítě; ortodoncie korekční; Streptococcus mutans; Oral Hygiene Index; Dental Plaque Index; indexy plaku; index orální hygieny; sliny