Terapie závažných raných infekcí u pacientů se zavedenou mechanickou srdeční podporou pomocí V.A.C systému - Turek, Daniel; Netuka, Ivan; Malý, Jan; Szárszoi, Ondrej; Bešík, Josef; Urban, Marian; Pirk, Jan; Petkov, Vladimír (Rozhledy v chirurgii, 2009)
Infekční komplikace u pacientů se zavedenou mechanickou srdeční podporou (MSP), jejichž popisovaný výskyt se pohybuje mezi 40–60 % [1, 2], zůstávají nejvýznamnější příčinou morbidity a mortality těchto nemocných. Úspěšné zvládnutí celého spektra infekčních komplikací je základním předpokladem pro dosažení dobrých výsledků terapie pomocí MSP. V léčbě se uplatňují jednak standardní chirurgické postupy, v poslední době se však dostává u této specifické skupiny pacientů do popředí použití vakuem asistované terapie – V.A.C. (Vacuum Assisted Closure). Na příkladu pacienta se zavedenou biventrikulární mechanickou srdeční podporou demonstrujeme úspěšné použití V.A.C. systému při léčbě hluboké lokální infekce v oblasti implantovaného přístroje s počínající sepsí a následně i úspěšnou terapii poststernotomické mediastinitis u téhož, již imunosuprimovaného, pacienta po provedené transplantaci srdce.
Keywords: terapie ran pomocí řízeného podtlaku; Klebsiella pneumoniae; Humans; lidé středního věku; Recurrence; Reoperation; Middle Aged; infekce spojené s protézou; Negative-Pressure Wound Therapy; stafylokokové infekce; antibakteriální látky; Prosthesis-Related Infections; transplantace srdce; infekce chirurgické rány; mužské pohlaví; Mediastinitis; mediastinitida; Klebsiella Infections; recidiva; reoperace; Staphylococcal Infections; podpůrné srdeční systémy; lidé; Anti-Bacterial Agents; Surgical Wound Infection; Heart-Assist Devices; infekce bakteriemi rodu Klebsiella; Male; Heart Transplantation