Cystadenom jater - Skalický, Tomáš; Třeška, Vladislav; Sutnar, Alan; Liška, Václav; Horský, Juraj; Ferda, Jiří; Mírka, Hynek (Rozhledy v chirurgii, 2009)
Úvod: Biliární cystadenomy jater jsou méně časté komplikované cystické léze jater s maligním potenciálem. Cíl: Smyslem práce bylo zhodnotit výsledky souboru vlastního pracoviště s důrazem na nové poznatky v diagnostice a léčbě benigních nádorů jater. Soubor nemocných a metoda: Na Chirurgické klinice LF UK a FN v Plzni jsme v letech 2004–2009 operovali 3 nemocné s biliárním cystadenomem jater. Ve všech případech se jednalo o ženy s průměrným věkem 42 let v rozmezí 36–58 let. Ve všech případech byl útvar lokalizován centrálně v blízkosti větvení velkých žlučovodů. Diagnóza byla v 66 % případů stanovena předoperačně. Provedli jsme 2x enukleaci a jednou pravostrannou hepatektomii. Mortalita byla 0% a morbidita byla 33%. Závěr: S ohledem k tomu, že cystadenomy jater jako benigní nádory mají maligní potenciál pro vznik cystadenokarcinomu je nutné provést vždy jejich chirurgické odstranění – resekci či enukleaci. Vzhledem k jejich centrální lokalizaci patří jejich chirurgická léčba k obtížnějším výkonům na jaterním parenchymu. Dlouhodobé výsledky po chirurgické léčbě jsou velice dobré.
Keywords: ženské pohlaví; dospělí; cystadenom; Female; Liver Neoplasms; Adult; lidé; Diagnosis, Differential; Humans; lidé středního věku; Middle Aged; diferenciální diagnóza; Cystadenoma; nádory jater