30 let od syntézy flumazenilu, specifického antagonisty benzodiazepinů - Hess, Ladislav (Remedia, 2009)
Flumazenil, specifický antagonista benzodiazepinů, byl syntetizován v roce 1979 Hunkelerem. První klinické hodnocení proběhlo v dubnu 1981 v Zurichu. Pro svoji poměrně vysokou cenu je flumazenil málo používán, převážně při kombinovaných intoxikacích. Může se uplatnit i k sedaci benzodiazepiny při vědomí. Výhodný je jeho účinek antiarytmický a antifibrilační. V experimentech napodobuje ischemický preconditioning. Přispěl k bližšímu objasnění některých psychických funkcí mozku, jako jsou paměť nebo emoce.
Keywords: hodnocení léčiv; kardiovaskulární systém; způsoby aplikace léků; Drug Antagonism; psychologické jevy a procesy; lékové interakce; Drug Interactions; Cardiovascular System; Drug-Related Side Effects and Adverse Reactions; lidé; anesteziologie; Flumazenil; Imidazoles; Humans; nežádoucí účinky léčiv; Drug Evaluation; flumazenil; Psychological Phenomena; Anesthesiology; Benzodiazepines; benzodiazepiny; Drug Administration Routes; imidazoly; antagonismus léků