Paliativní léčba nemocných s cévní mozkovou příhodou - Hromada, Jan (Neurologie pro praxi, 2010)
V posledních letech dochází k pozoruhodným pokrokům v léčbě akutních cévních mozkových příhod. U pacientů, kteří přežijí akutní fáze iktu, často přetrvávají výrazná omezení motorických a kognitivních funkcí a komunikativní problémy. Tento článek se zabývá základními otázkami paliativní léčby pacientů po CMP.
Keywords: Pain Management; péče o umírající; neurologické manifestace; Neurologic Manifestations; Pain; Terminal Care; cévní mozková příhoda; bolest; management bolesti; Humans; Nursing Care; farmakoterapie; Intensive Care Units; Drug Therapy; ošetřovatelská péče; management nemoci; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; Quality of Life; Stroke; kvalita života; Disease Management; Palliative Care; Practice Guidelines as Topic; paliativní péče; lidé; jednotky intenzivní péče