Paliativní péče u pacientů ve vegetativním stavu - Doležil, David (Neurologie pro praxi, 2010)
Termín vegetativní stav poprvé užili Jennett a Plum ve své práci z roku 1972. Vegetativní stav je definován jako klinický stav kompletní poruchy uvědomování si sebe sama a svého okolí doprovázený cyklem spánek-bdění a zachovalou kompletní a nebo parciální autonomní funkcí hypotalamu a mozkového kmene. Paliativní péče v rámci vegetativního stavu zahrnuje medicínskou, sesterskou, rehabilitační, sociální, psychologickou a duchovní péči a všichni pacienti jsou oprávněni tuto péči obdržet. Pozastavení paliativní terapie, včetně pozastavení příjmu tekutin a potravy je ostře diskutovaný problém z hlediska etického, právního a medicínského.
Keywords: Home Nursing; perzistentní vegetativní stav; diferenciální diagnóza; Palliative Care; tekutinová terapie; paliativní péče; metody výživy; lékařská etika; lidé; Residential Treatment; Feeding Methods; Diagnosis, Differential; domácí ošetřování; Persistent Vegetative State; směrnice pro lékařskou praxi jako téma; ústavní terapie; Practice Guidelines as Topic; Disease Management; Ethics, Medical; Nursing Care; ošetřovatelská péče; Fluid Therapy; management nemoci; Humans