Praktické aspekty postižení očí diabetika - Rencová, Eva (Medicína pro praxi, 2010)
Diabetická retinopatie (DR) je hlavní příčinou slepoty populace v produktivním věku. Cílem sdělení je upřesnění spolupráce diabetologů a oftalmologů s cílem blokovat rozvoj DR a jejích komplikací. V případě diabetu mellitu 2. typu (DM 2) je vhodná indikace očního vyšetření diabetologem nebo praktickým lékařem bezprostředně po stanovení diagnózy. Oční lékař zhodnotí tendenci k rozvoji diabetického makulárního edému (DME) a doporučí medikaci statiny nebo přímou laserovou koagulaci makuly (při přítomnosti klinicky signifikantního makulárního edému). U diabetiků s DM 1 se první změny na sítnici rozvíjejí průměrně po 5 letech od diagnózy základní choroby. V případě pokročilé neproliferativní nebo proliferativní diabetické retinopatie oftalmolog zahajuje laserovou panfotokoagulaci sítnice, aby zabránil vzniku a rozvoji proliferativní diabetické retinopatie s jejími pro zrakovou ostrost nebezpečnými komplikacemi. Přesné načasování spolupráce diabetologů s oftalmology může vést k prevenci rozvoje slepoty z diabetické retinopatie.
Keywords: vitrektomie; lidé; Diabetic Retinopathy; Diabetic Neuropathies; komplikace diabetu; Vitrectomy; neovaskularizace sítnice; Humans; fotokoagulace; Light Coagulation; Retinal Neovascularization; diabetické neuropatie; Diabetes Complications; diabetická retinopatie